דר יעל פרי פרונט רופאת שיניים - 3
ד"ר יעל פרונט D.M.D

המלצות

שמירה על בריאות השיניים

שמירה על בריאות השיניים מומלצת מבקיעת השן הראשונה. השיניים הנשירות קטנות רגישות ופגיעות מאד, אולם הן משמשות את הילדים שנים רבות עד להחלפתן. הקפדה על צחצוח שיניים מהשן הראשונה מאפשר בנית הרגל של שמירה על היגיינת הפה מגיל צעיר לכל החיים . ישנם דרכים רבות בהם ניתן לשמור על בריאות השיניים:

צחצוח שיניים

צחצוח שיניים מטרתו הסרת שארי האוכל ורובד החיידקים מעל משטח השן. פעולה זו חשובה מאד לבריאות השיניים, החניכיים ולמניעת עששת. משחת שיניים שמכילה פלואוריד מאפשרת שמירת המינרלים של השן ובכך מניעת היווצרות "חורים בשיניים". מומלץ לצחצח שיניים לפחות פעמיים ביום. בבוקר לאחר ארוחת הבוקר ובערב לאחר הארוחה. לאחר מזון דביק כמו קורנפלקס או עוגיות מומלץ לצחצח שוב את השיניים למנוע השארות של מזון לזמן רב על משטח השן ובכך פעילות חיידקים לאורך זמן. ההורים צריכים לצחצח את השיניים של הילדים עד גיל 8 לערך, מומלץ לשלב צחצוח יחדיו בכך הילד לומד כיצד לצחצח, ועדין ניתנת לו עזרה להשלמת הצחצוח באופן יעיל.

משחות שיניים ושטיפות פה

חשוב מאד לצחצח שיניים עם משחת שיניים שמכילה פלואוריד. לפי המלצת משרד הבריאות אפריל 2021 לפעוטות מבקיעת השן הראשונה עד גיל 6 מומלץ להשתמש במשחת שיניים המכילה פלואוריד בריכוז של 1000 חל"מ יון פלואוריד. כאשר מבקיעת השן הראשונה עד גיל שנתיים- מומלץ להשתמש בכמות משחה מזערית בגודל "גרגר אורז". מגיל שנתיים עד גיל שש- יש להגדיל את כמות המשחה לגודל "אפונה" מומלץ לצחצח את השיניים במשך כשתי דקות. יש לעודד את הילד לירוק את שאריות המשחה מפיו. מגיל 6 ומעלה, יש להשתמש במשחת שיניים המכילה פלואוריד בריכוז של 1400 -1500 חל"מ. כמות המשחה יכולה להיות גדולה יותר מגודל "אפונה" במקרים בהם הילד סובל מעששת או שישנם פגמים בשיניים רופא השיניים יכול להמליץ על משחת שיניים אחרת המכילה ריכוז פלואוריד גבוה יותר ( יש צורך במרשם רופא ) או שטיפות פה המכילות פלואוריד. כמו כן במקרים אלו ניתן גם לרכוש את משחת Tooth Mouse .

מברשות השיניים

מברשות השיניים גם הן מחולקות לפי קבוצות הגיל, מומלץ לרכוש מברשת המתאימה לגיל הילד. יש להחליף את המברשת כל 3-4 חודשים כאשר הסיבים אינם תקינים ולמניעת הצטברות חיידקים על המברשת. מברשות שיניים חשמליות מומלצות מגיל 3 ומסייעות לביצוע צחצוח יעיל וקל יותר. כאשר יש צפיפות שיניים מומלץ להשתמש גם בחוט דנטלי, שהרו מברשת השיניים אינה נכנסת במרווחים בין השיניים, ואזור זה נותר ללא ניקיון. מגיל 11 ניתן לתת לילד לבצע את הפעולה בעצמו.

תזונה למניעה עששת

מחלת העששת הינה מחלה הנוצרת עקב מספר רב של גורמים בניהם: נטייה גנטית, היגיינה ותזונה ועוד. ישנם גורמים אותם אין באפשרותנו לשנות או לשפר כמו המרכיב הגנטי, לעומת זאת תזונה הינה אחד גורמים אותו אנו יכולים לשנות ולשפר על מנת לאפשר בריאות פה טובה יותר. ידוע שהחיידקים בחלל הפה ניזונים מהפחמימות אותם אנו אוכלים ויוצרים מהם חומצה הממיסה את חומר השן וגורמת לעששת ( חורים בשיניים ). כמעט כל מזון אותו אנו אוכלים מכיל פחמימות ולכן מניעת העששת מתבססת כיום על אכילה מסודרת של כ-5 ארוחות ביום. בין הארוחות מומלץ לא לאכול או לנשנש דבר, וניתן לשתות רק מים. בזמן האוכל ניתן לשתות כל נוזל אפילו ממותק, או מוגז. מומלץ להמעיט באכילת מזון דביק במיוחד, אשר קשה להסירו מהשיניים ( כמו קורנפלקס עוגיות וכו ) במידה וכן אוכלים מזון דביק מומלץ לצחצח שיניים מיד לאחר אכילת מזון זה.