טיפולי מניעה:
טיפולי מניעה כוללים טיפולים שנועדו למנוע עששת ומחלות חלל הפה. ישנם ילדים בעלי רגישות גנטית גבוהה לעששת, בילדים אלו כמובן שהטיפול היום יומי והתחזוקה בעזרת צחצוח ותזונה נכונים הינו חשוב מאד. כמו כן ישנם טיפולים שיכולים באופן משמעותי להפחית ואף למנוע מוקדי עששת נוספים.
טיפולי המניעה כוללים:
איטום חריצים
המבנה של השיניים הינו תלוליות ושקעים. אצל חלק מהילדים מבנה זה מקשה מאד על יכולת הניקוי באזורים אלו. איטום חריצים הינו טיפול מניעה המאפשר שמירה על השן במשטח הלעיסה או כל מקום אחר בו ישנם חריצים וחרירים. חומר האיטום מונע הצטברות של מזון וחיידקים באזורים אלו ומאפשר תחזוקה טובה של השיניים . בדרך זו ניתן למנוע היווצרות על עששת בשיניים במיוחד בשיניים צעירות. הטיפול מבוצע בעיקר בשיניים טוחנות אך ניתן וכדאי לאטום כל שן במידה ויש מבנה חריצים המקשה על שמירת ההיגיינה של השן. הטיפול הינו קל, מהיר, ועמיד מאד ואינו מצריך הרדמה מקומית של השן המטופלת
שיננית לילדים
שיננית לילדים מבצעת טיפול שכולל ניקוי יסודי של השיניים מאבנית ומרובד השן. כמו כן חשובה מאד גם ההדרכה של הילד וההורה כיצד לשמור על בריאות השיניים בעזרת צחצוח שיניים יסודי ויעיל . בגיל צעיר על ההורה לבצע או לסייע לילדי לבצע את צחצוח השיניים , אך כבר סביב גיל 8-9 אנו מלמדים את הילדים כיצד לבצע את הצחצוח בעצמם כדי שנוכל להיות בטוחים שהם יודעים לצחצח שיניים בצורה יסודית. במהלך הפגישה השיננית מניחה על השיניים פלואוריד בצורת ג'ל שמסייע לחיזוק השיניים, ומניעת עששת .
הנחה של פלואוריד
טיפול פלואוריד בריכוז גבוה מתבצע אחת לחצי שנה או על פי הנחית רופא השיניים לפי דרגת הסיכון של הילד לחלות בעששת. לפלואוריד זה יש תפקיד חשוב במניעת עששת, חיזוק זגוגית השן, טיפול בנגעים קטנים, ואף הורדת כמות החיידקים. טיפול זה יכול להתבצע בכל גיל ומומלץ מאד בילדים אשר אובחן אצלם רגישות גבוהה לעששת.
שחזורים (סתימות):
שחזורי אמלגם
שחזורים (סתימות) אמלגם – הסתימה הכסופה, או בשמה המדויק סתימת אמלגם מורכבת מסגסוגת של מתכות והינה בעלת יתרונות רבים : זהו חומר חזק מאוד בעל עמידות מוכחת לאורך שנים בפה, החומר נוח לשימוש, מהיר לביצוע, וזול. החיסרון העיקרי של האמלגם הוא צבעו הכסוף ובכף אסתטיקה ירודה. לאחר שנים של מחקר, נמצא שבריאותם של אנשים עם שחזורי אמלגם לא נפגעה. יחד עם זאת, מדינות כמו יפן, שוודיה, דנמרק וגרמניה מגבילות מאוד את שימושו של אמלגם עקב רעילותו לאדם ולסביבה. בארה"ב הדעות שונות. ארגון רופאי השיניים בארה"ב- ADA , ורשות ה FDA האמריקנית המחמירה מאשרים את השימוש בסתימות אלו.
שחזורים לבנים
שחזורים ( סתימות ) לבנות – הסתימה הלבנה מורכבת מחומר פלסטי מחוזק הקרוי שרף מרוכב (או בשמו המקצועי קומפוזיט) אחד היתרונות העיקרים של הסתימות הלבנות הוא אסתטיקה גבוהה ביותר כמו כן בסתימות אלו נוצר קשר כימי בין הסתימה לשן בנוסף לאחיזה המכאנית. החסרונות העיקריים של הסתימות הלבנות הם זמן הכנה ארוך יותר, הטכניקה של הנחת הסתימה רגישה מאד, וישנו כיווץ של החומר במהלך השנים שעלול לגרום לעששת משנית (כלומר חורים מתחת לסתימות).
כתרים:
כתרי מתכת
כאשר חלק גדול מכותרת השן נהרס בעקבות עששת ו/או כאשר מבוצע טיפול שורש בשן חלבית או קבועה ברוב המקרים יש צורך לשחזר את צורת השן בעזרת כתר טרומי. זה הוא כתר ממתכת שמקיף את השן ושומר עליה עד נשירה טבעית. כתרים אלו עמידים מאד ,קלים להתקנה, זולים וההסתגלות אליהם מהירה וקלה. החיסרון של כתרים אלו הוא אסתטי בעיקר.
כתרים לבנים \ זרקוניה
אפשרות נוספת לשיקום שיניים נשירות או קבועות הינה בעזרת כתרים טרומיים לבנים. כתרים אלו עשויים מזירקוניה שזו אבן חזקה במיוחד ואסטטית מאד. הכתרים הלבנים נכנסו לשימוש משנת 1991 בארה"ב ולאחרונה הגיעו גם לישראל. הכנת השן והתאמה הכתר פשוטים והתוצאות מדברות בפני עצמן.
טיפולים נוספים:
טיפולי שורש
טיפולי שורש בשיני חלב שכיחים מאד. חלק מהילדים חווים כאב בעקבות עששת עמוקה וחלקם לא. ברוב המקרים נעדיף טיפול שורש ושיקום של השן על עקירתה. שכבות הזגוגית והדנטין דקות מאד ודי מהר עששת מגיעה למוך השן ( עצב השן ) . ישנם מספר סוגים של טיפולי שורש בשיני החלב , המטרה היא לשמור על חיות השן ככל שניתן ולאפשר לשן לתפקד בפה עד לנשירתה הטבעית.
שיניים קבועות צעירות עם עששת עמוקה , פגמים בכותרות השן, או לאחר חבלות קשות לעיתים גם כן יזדקקו לטיפולי מוך ( טיפולי שורש ). מקרים אלו מורכבים יותר וזאת בגלל היות והשורשים של השיניים הצעירות לפעמים עדין לא סיימו את התפתחותן. ישנה חשיבות עליונה לאפשר לשן את המשך ההתפתחות באופן תקין . קיימים היום חומרים וטכניקות טיפול מתקדמות המאפשרים גם לשיניים צעירות ופגועות אלו לשרוד ולחזור לתפקוד מלא לאורך שנים .
עקירת שיניים
עקירת שיני חלב או שיניים קבועות הינה פעולה שכיחה ואינה מסובכת. בעזרת אלחוש מקומי יעיל ניתן לבצע את הפעולה ללא כאב. במקרים של עששת עמוקה ודלקת חמורה או חבלה קשה , כאשר לא ניתן לטפל בשן ולהחזירה לתפקוד מלא נזקקת עקירה של השן. וזאת בכדי למנוע כאב, זיהום, פגיעה ברקמות ו/או בשיניים קבועות עוקבות או סמוכות. עקירת שיני חלב במקרים מסוימים ובגילאים מסוימים דורשת התייחסות לגבי שמירת מקום לשן העוקבת. בכל מקרה יש לבחון את כל הגורמים בכדי לבצע שמירת מקום.
שמירת מקום
כאשר יש צורך בעקירת שן בגיל צעיר עקב עששת עמוקה, זיהום, או כל סיבה אחרת, והזמן עד בקיעת השן הקבועה העוקבת רחוק. ישנם מקרים בהם יהיה צורך לשמור את המקום לשן הקבועה,
וזאת בשל נטייה של השיניים הסמוכות לסגור את הרווח שנוצר לאחר עקירת השן החלבית. שמירת המקום מתבצעת בעזרת מכשיר קטן סטטי , שאינו מפעיל לחץ או מתח על השיניים. ההסתגלות למכשיר מהירה וקלה, צחצוח שיניים ניתן להמשיך כרגיל והמקום נשמר לאורך שנים עד בקיעת השן הקבועה.
שיקום שיניים קדמיות
שיניים שעוברות חבלות יכולות להישבר באופן שמסכן את עצב השן, גורם לאי נוחות וגם בעיה אסטטית לא פשוטה. ניתן היום לשקם שיניים שנשברו בקלות וללא כאב ולהחזיר את החיוך במהרה. במידה והחלק השבור נמצא, יש לשמור אותו במים ולהביאו למרפאה.
התרת לשון קשורה
לשון קשורה שכיחה יחסית בילודים ומופיעה בדרגות חומרה שונות. בחלק מהמקרים הקישור מחובר ללשון בחלק הקדמי יחסית שלה ואז הוא מכונה לשון קשורה קלאסית, ולעיתים החיבור כמעט ואינו נראה לעין וניתן רק למשש אותו, מצב המכונה לשון קשורה אחורית. הממצא שכיח יותר בבנים מאשר בבנות. החשיבות הרפואית של לשון קשורה נמצאת במחלוקת. ברוב המקרים לשון קשורה מפריעה בתהליך היניקה, וגורמת לכאבים, ופצעים בפטמה, או קושי לתפוס נכון את הפטמה בזמן יניקה.
ישנה אי בהירות בספרות לגבי לשון קשורה והגייה של מילים באופן נכון, כנראה שרק מספר קטן של מקרים ישנו קשר ישיר בין לשון קשורה ובין שיבושי הגיה. הטיפול בלשון קשורה מוצדק כאשר ישנה הפרעה בתפקוד: קשיי הנקה, הופעה של קשיי הגייה, הגבלת תנועתיות של הלשון וכדומה.
פעולת הניתוק של הלשון הקשורה בתינוקות קלה, מהירה וכמעט ללא סיכונים ו/ או סיבוכים. סיבוכים של הפעולה הם נדירים וכוללים דמום מקומי, ופגיעה בבלוטות הרוק באזור. לאחר הפעולה ניתן מיד להניק את התינוק ולהרגיש את השיפור. למשך מספר ימים בבסיס הלשון נוצר פצע לבן – צהוב שיתרפא במהירות ללא צורך בטיפול נוסף.
כאשר יש חשד ללשון קשורה מומלץ לבצע ייעוץ בשלבים מוקדמים ככל שניתן ממש סמוך ללידה, וזאת בכדי לבצע את הפעולה בהקדם האפשרי ולאפשר המשך הנקה.
טיפולי שיניים בעזרת טשטוש
טיפול שיניים לחלק מהילדים אינו קל. אם זה בעקבות חוויה לא נעימה , גיל הילד, פעולה מורכבת, רגישות אישית של הילד, צרכים מיוחדים ועוד סיבות שבעקבתן הילד אינו מסוגל לעבור את טיפול השיניים באופן רגוע ונעים. הטשטוש נועד להרגיע, לסייע לילד בתחושת החרדה ולאפשר לו טיפול שיניים הולם.
ישנם מספר סוגים של טשטושים: מהקל ביותר שזהו ניטרוס אוקסיד או בשפת העם גז הצחוק ועד טשטוש עמוק בו הילד ישן לאורך כל הטיפול ואינו חווה את הטיפול כלל. רופא השיניים לילדים מתאים את סוג הטשטוש לילד לפי מספר גורמים כמו גיל הילד, גודל החרדה ומורכבות טיפול השיניים ועוד.